Kliniğimizde kullanılan tanı yöntemleri:
Elektrokardiyografi (EKG)
Kalbin elektriksel aktivitesinin, göğüs duvarı ile kollar ve bacaklara bağlanan elektrodlar yardımı ile kayıt edilmesidir. EKG rutin muayene sırasında kullanılması gerekli en temel kardiyoloji tetkikidir. Hastanın şikayetlerine göre tekrarlanması, özellikle göğüs ağrısı veya çarpıntı sırasında çekilmesi durumunda kalp damar tıkanıklığı veya ritim bozukluklarının tanısının konmasında önemli yeri vardır.
Ekokardiyografi (EKO)
EKO kalbin ultrason dalgaları yardımı ile görüntülenmesi yöntemidir. Bu sayede kalp kası, kalp kapakları ve kalpten çıkan büyük damarlar değerlendirilir. Buralarda olası problemlerin tanısının konmasında yardımcı olur. EKO sırasında alınacak özel ölçümler ile kalp içi basınçlar ile kalbin pompa gücü araştırılabilir. Kalp kapak hastalıkları, kalp yetersizliği, doğumsal kalp hastalıkları gibi birçok konuda EKO ile değerli bilgiler elde edilir.
Kişiye zarar vermemesi, herhangi bir boya/radyoaktif madde veya iğne kullanılmaması nedeni ile tekrarlanabilir olması en büyük avantajlardır.
Eforlu EKG (Koşubandı testi)
Efor testinde hasta dönen bir koşu bandı üzerinde yürürken, kalp EKG'si ve kan basıncı belli aralıklarla ölçülür ve EKG kayıtları analiz edilir.
Bu testte temel amaç kalp hızını arttırarak kalbin stress yanıtını değerlendirmektir. EKG ve kan basıncı değişikliklerine bakarak kalbin beslenmesi ve ritim problemleri hakkında firik sahibi olunur.
Efor testi, duyarlılığı çok yüksek bir tanı yöntemi olmadığı için diğer tanı yöntemleri, laboratuvar tetkikleri ve hastanın şikayetleri ile birlikte değerlendirilir.
24-48 saat EKG Holter (Ritim Holter)
Ritim Holter tetkiki, kalp ritminin 24 saat boyunca kayıt edilerek sonrasında ritim bozuklukları ve olası kalp problemlerinin tanısının konmasında yardımcı olur. Özellikle çarpıntı, bayılma, bayılır gibi olma, beyinde damar tıkanması olan hastalarda tanı konulması için elzem bir tetkiktir. Kayıt süresi gerekli görüldüğü takdirde 48 saate çıkartılabilir.
Cep telefonuna benzeyen cihaz 3-4 ader kablo ile göğüs duvarına bağlanır. Daha sağlıklı bir kayıt için file ile pozisyonu sabitlenebilir. Cihaz takılı iken kişi normal günlük aktivitelerine devam edebilir.
Ambulatuvar kan basıncı ölçümü (Tansiyon Holter)
Günümüzde tansiyon hastalığının tanı ve takibinde olmazsa olmaz bir tetkiktir. Tansiyonun gün içinde nasıl seyrettiğini anlamak, ilaç tedavisinin etkisini değerlendirmek, ilaç saatlerini düzenlemek, gece beklenen tansiyon düşmesinin olup olmadığını araştırmak için gereklidir.
Cihaz kola takılan bir tansiyon manşonu ilemnaşonun bağlı olduğu ölçüm cihazından oluşur. Hastanın normal yaşantısı sırasında 24 saat süreyle planlanan belli aralıklarda tansiyon ölçülerek kayıt altına alınır.